Kanser’de “Hedefe Yönelik Tedavi”

Her yıl 150 bin kişinin yakalandığı kanserin tedavisinde önemli adım.

İzmir’de 2 profesör, geliştirdikleri ilaçla sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserli hücreleri iyileştirmeyi başardı.

İlaçla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Oktay Avcı, “Bu ilaçlar DNA hasarı oluşturmadan başka mekanizmalarla tümör hücrelerini hasara uğratıyor. Dolayısı ile daha sonra gelişebilecek tümör olasılıkları ortadan kalkıyor. Yan etkiler şimdiki ilaçlarda görüldüğü gibi değil çok daha hafif.” dedi.

Profesör Oktay Avcı ile Profesör Sinan Taş, ilacın gelişiminde deri tümörünü model aldı.

Prof. Dr. Oktay Avcı’ya göre; “Bazı sinyal ileti yollarına yönelik olarak geliştirilen seçici tedaviler insan tümörlerinin yüzde 60’ndan fazlasında gösteriliyor ki son derece etkili. Bunların içerisinde saydığınız beyin tümörleri var, pankreas tümörleri var, akciğer kanserleri var, mide kanseri, prostat daha başka birçok kanseri var.”

9 yıl süren çalışmanın artık sonuna gelindi.

Laboratuar testlerinin ardından ilaç için ruhsat alınması hedefleniyor.

KAYNAK: TRT Haber http://www.trthaber.com/haber/saglik/kanserde-hedefe-yonelik-tedavi-40846.html.

2 thoughts on “Kanser’de “Hedefe Yönelik Tedavi””

  1. Kaynaklara göre Avcı ve Taş’ın bahsettikleri tedavi ‘Cyclopamine’ adı verilen ve “Kaliforniya Zambağı” bitkisinden elde edilen maddeye dayanıyor.

    Kaliforniya Zambağı son derece zehirli bir bitki ve yiyen hayvanların “tek gözlü” yavrular doğurmasına sebep olan bir madde. Bu madde ilk olarak 1957 keşfedilmiş ve kanser tedavisinde kullanılması yönünde araştırmalar yapılmış.

    Avcı ve Taş da 10 yıl kadar süredir bu madde üzerinde çalışmışlar. Ancak bu madde üzerinde ilk veya tek çalışanlar değiller. Batı da örneğin Johns Hopkins Üniversitesi bu maddeyi fareler üzerinde denemişler. Avcı ve Taş ise bu maddeyi insanlarda cilt kanseri ve sedef hastalığının tedavisinde uygulamışlar (belki de şu ana kadar insan üzerinde uygulayan tek bilimadamları). Aldıkları sonuçları bilimsel dergilerde yayınlamışlar. Cilt kanseri ve benzeri kanserlerde etkili olduğu anlaşılıyor. Cilt kanseri ile ortak özellik taşıyan medullablastoma gibi beyin tümörlerinde de etkili olma ihtimali olabilir. Ancak bu konuda insan üzerinde yapılan bir çalışmaya rastlamadık.

    İlaç olarak kullanımına gelirsek. Burada bazı sorunlar var. Çünkü madde doğada serbest bulunduğu için ilaç olarak patentini alma imkanı yok. Bildiğiniz gibi herhangi bir maddenin ilaç olarak onaylanabilmesi için, insanlar üzerinde kontrollü klinik deneyler yapılması gerekiyor. Klinik deneylerin yapılması oldukça fazla yatırım gerektiren bir şey. Ancak patent alınamayacağı için ilaç firmaları için ticari olarak cazip değil ve bu işe kaynak ayırmayacaklarının bir göstergesi. Bunun ilaç haline gelebilmesi için görünen tek yol, kar amacı gütmeyen bir kuruluşun (örneğin devlet veya bir vakıf) tarafından desteklenmesi şart. Aksi halde bu da örneğin Ziya Özel’in bulduğu Zakkum’dan elde edilen Anvirzel adlı ilaç gibi veya Zerdeçal ekstresi (Kurkumin) veya DCA gibi çıkmaza gireceğini tahmin edebiliriz.

    Bazı ilaç firmaları tarafından bu maddeyi sentetik olarak elde etme çalışmaları yapılmış. 3 farklı sentetik türev şu an denenmekte.

  2. babam 64 yasında gbm 4 hastası ve son 10 gundur daha kotu ne yapacağımı bılemıyorum lütfen yol gosterırmısınız

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *